Presentació de la guia 

MENÚS ESCOLARS ECOLÒGICS PER A UN PLANETA VERD

Fundació Navarro

09/02/2017 a les 12:00 – Fundació Navarro.

Assistent: Javier Sánchez representant de l’AMPA.

A continuació, resum de la presentació del llibre:

Van assistir unes 30 persones, en representació de diferents parts: Ajuntament de València, Conselleria d’Agricultura i Educació,  empreses de restauració col·lectiva, directors/es d’escoles, representants d’AMPA i part científica (universitat).

La presentació va estar a càrrec de Lupe Martín, directora de la Fundació Navarro i Lluis Penyafort, cuiner i assessor gastronòmic. Són els que han portat a terme el projecte i qui els segueixen mantenint.

Respecte al contingut de la guia, ressaltar 3 objectius:

  • Millorar salut en edat escolar. Un dels col·laboradors del llibre és Carlos Sánchez, Cap de la unitat d’Endocrinologia i nutrició de l’hospital general. Ha aportat a la guia les seues recomanacions per a reduir l’obesitat infantil.
  • Crear cultura alimentaria al voltant del menjador Escolar. Recuperar dieta mediterrània, més proteïna vegetal i menys proteïna animal.
  • Millorar qualitat ambiental del voltant i millorar sol fèrtil (horta València). Lola Raigón (investigadora agricultura ecològica i presidenta SEAE ) ha col·laborat també com a experta en la guia.

Una vegada finalitzada la presentació, va haver-hi un xicotet aperitiu que va servir per a contactar amb els assistents.

Va haver-hi representació de diferents centres escolars, estava Isabel, la nostra directora. Des de la perspectiva de direcció, els dos majors inconvenients per a afrontar esta iniciativa serien l’econòmic (limitació de pressupostos per a abordar noves iniciatives) i la necesitat de consens de pares i mares per a implementar accions d’aquest tipus.

Lluis Penyafort comentava la importància d’utilitzar el menjador com un espai educatiu. Els alumnes passen cada dia 1h i 30min al menjador i cal aprofitar eixe temps per a realitzar activitats relacionades amb aquest tema. S’han d’implicar monitors, cuiners, mestres i AMPA. No amb canvis dràstics, sinó poc a poc, comentava.

Plantejava varies activitats a portar a terme al menjador: cartelleria, monitors/es, expositor ingredients, expositor amb aliments de temporada, cuiner ensenyant receptes, videos, projeccions, i altres. Des de la Conselleria d’educació van ressaltar que hauria de ser una classe més i que caldria educar des del menjador.

Nutricionistes i cuiners. Llues destacava també la importància que els  menús segueren viables, ja que pot ocórrer que els nutricionistes realitzen propostes de menús “ideals” que són difícils de portar a terme per a 200 alumnes. En aquesta línea, comentava que a la fi el més important és que els plats estiguen bons per què els xiquets/es mengen.

Respecte a les empreses de restauració col·lectiva, va estar Amparo de Catering Ruzafa. Va mostrar un gran interés per realitzar cursos per a monitors i per començar a implementar el que  vam comentar a la reunió amb Yolanda fa unes setmanes.

Van destacar també la importància de formar els pares i mares,ja que no serveix de res portar a terme accions si aquestes no es continuen a casa.

Respecte a cursos, un dels assistents em va suggerir contactar amb Raquel de La Recovera, que sembla que ha realitzat algun curs per a pares i mares a l’escola Pare Catalá.

La guia està disponible a la web, i ha tingut més de 2500 descàrregues des de novembre. Lupe i Lluis estan desbordats atenent email amb consultes que els arriben des de diferents llocs. Estan els 2 sols amb el tema. Aquest és el link de la guia:

http://fundacionjosenavarro.org/GUIA_MENUS_ESCOLARES_ECO_web.pdf

La meua opinió és que esta guia és l’excusa perfecta per què totes les parts es troben (direcció, empreses de restauració, AMPA, institucions…) i comencen a implementar accions als menjadors escolars.